Teknik Altyapı

1. Hücre Kültürü Laboratuvarları (Primer hücre kültürü/hücre hatları)

Laboratuvarlarımızda; trinoküler floresan ataçmanlı inverted mikroskop (Leica DMIL) ve bilgisayar analiz programları, çevresel ısı ve pH kontrol ünitesi (Leica), faz-2 biyogüvenlik sertifikalı hücre kültürü kabini (Faster), karbondiyoksit etüvü (Heraeus Hera), gen transferi için elektroporasyon cihazı (Harvard Apparatus ECM830), hücre saklamaya uygun sıvı azot tankı (Statebourne biorac 3000) bulunmaktadır.

Kullanılan Hücre Hatları:

HeLa İnsan Servikal Karsinoma Hücre Hattı
C2C12 Fare Miyoblast Hücre Hattı
COS7 Maymun Böbrek Fibroblast Hücre Hattı
THP1 İnsan Akut Monosit Lösemi (AML) Hücre Hattı
J774 Fare Makrofaj Benzeri Hücre Hattı
HEK 293 İnsan Emriyonik Böbrek Hücre Hattı
HL60 İnsan Promiyositik Lösemi Hücre Hattı
PC12 Sıçan Pheochoromocytoma Hücre Hattı
3T3-L1 Fare Preadiposit Hücre Hattı

 

Oluşturulan Primer Kültürler:

İnsan Primer Fibroblast Hücreleri (SMA/Gaucher/DMD/LGMD2)
İnsan Primer Miyoblast Hücreleri (LGMD2/ DMD/ s-IBM/ h-IBM)       
İnsan Schwann Hücreleri
Preadiposit Primer Hücreleri (İnsan/ Sıçan)

2. Moleküler Biyoloji ve Genetik Laboratuvarları

Laboratuvarlarımızda, DNA dizi analizi cihazı (ABI 3130),  kantitatif ve semi kantitatif PCR amacına uygun cihazlar (Corbett-Rotorgene 6000 ve BioRad iCycler iQ5 Real-Time Detection System, ABI 9700) ve yazılımları, transkriptomik ve SNP genotipleme çalışmaları için mikrodizileme hibridizasyon ve yıkama istasyonu (Affymetrix Genechip hybridzation 640, Affymetrix Genechip fluidics station 450), sonikatör (Sonic vibracell) ve dansitometrik ölçüm yapabilen jel analiz, dökümantasyon ve görüntüleme sistemleri (Biometra, Genegnome) bulunmaktadır.

3. Moleküler Genetik Tanı Laboratuvarları

Genetik tanı laboratuvarları; DNA izolasyonu/veri kaydetme laboratuvarı, moleküler genetik analiz laboratuvarı ve elektroforez/görüntüleme laboratuvarından oluşmaktadır. Laboratuvarımızda 1992 yılından itibaren hizmet amaçlı tanı verilmekte ve yıllık ortalama 1900 doğum sonrası tanı ve 120 doğum öncesi tanı konulmaktadır. Genetik test hizmeti verilen hastalıklar arasında; Kistik Fibrozis (CF), Duchenne Müsküler Distrofi (DMD), Spinal Müsküler Atrofi (SMA), Gaucher's Disease, Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF), Mitokondriyal sitopatiler, Leberin Herediter Optik Nöropatisi (LHON), yer almaktadır.

4. Biyolojik Örnek (DNA/ Hücre) Bankası

Hacettepe Üniversitesi Nadir Hastalıklar Biyobankası, 1994 yılında Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı “Stratejik Odak Nokta Projesi” kapsamında, kalıtsal hastalıklarda DNA ve doku/hücre arşivlenmesi amacı ile kurulmuş olup, 1995 yılından itibaren çalışmalarını TÜBİTAK Başkanlığı ve Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğü arasındaki protokol çerçevesinde Kolaylık Birimi olarak devam ettirmiştir. 2007 yılında alt yapı Hacettepe Üniversitesi’ne devredilmiştir.17 Şubat 2013 tarih ve 28562 sayılı Resmi Gazete’de yönetmeliği yayınlanarak Hacettepe Üniversitesi Biyolojik Kaynak Bankası ve Genombilim Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak çalışmalarına devam etmesi uygun bulunmuştur. Bankanın misyonu uluslararası standartlara uygun olarak kalıtsal hastalıklardan etkilenmiş ailelerden biyolojik örnekleme yapmak ve klinik/genetik veri tabanlarını oluşturarak bu altyapının genombilim araştırmaları için kullanılmasını sağlamaktır.

2015 yılı itibari ile 31.000 DNA örneği (5700 aile), 1200 doku/hücre örneği bankada arşivlenmiştir. DNA örneklerinin bölümlere göre dağılımı, %46 nöroloji, %19 metabolizma, %15 nefroloji,  %9 gastroenteroloji, %5 immünoloji/hematoloji, %3 göğüs hastalıkları ve %3 dermatolojidir. Farklı bölümlerden arşivlenmiş 31000 DNA örneğinin %70’i ulusal ve uluslar arası projelerde özellikle hastalık genlerinin tanımlanması için kullanılmıştır.

Bankanın -20°C’de 10.000, -80°C’de 200.000, -196°C’de 20.000 örnek saklama kapasiteli oldukça gelişmiş bir kriyoprezervasyon alt yapısı mevcuttur.

Banka, European Middle Eastern & African Society for Biopreservation & Biobanking (ESBB), Public Population Projects in Genomics (P3G) gibi uluslar arası derneklerin üyesidir;

Mayıs 2014 itibariyle, "European Network of DNA, Cell, Tissue Banks for Rare Diseases" (EuroBioBank) ağı üyeliğine kabul edilmiştir.